Koiran adoptointiprosessi etenee seuraavasti:

1. Jokaisen adoptointia harkitsevan tulee ensin tutustua Adoptio-osioon. Tämä on erityisen tärkeää, jotta tiedät, mihin olet ryhtymässä rescue-koiraa adoptoidessasi. Todennäköisesti tulette koiravaraajan kanssa keskustelemaan juuri tähän osioon liittyvistä aiheista.

2. Täytä kotiselvityslomake, jolla annetaan tärkeitä adoptioon liittyviä taustatietoja yhdistykselle ja koiravaraajalle.

3. Kotiselvityksen lähettämisen jälkeen ole sähköpostilla yhteydessä koiravaraajaan. Kunkin koiran adoptiota hoitavan koiravaraajan yhteystiedot löytyvät koiran kuvaussivulta. Voit myös täyttää kotiselvityksen, vaikka sivuilla ei juuri nyt olisi tiedossa sinua kiinnostavaa koiraa. Tällöin ole yhteydessä koiravaraajaan siinä vaiheessa, kun sopivan oloinen koira löytyy ja kerro lähettäneesi kotiselvityslomake aiemmin. Huomioithan, että koiravaraajat eivät ota yhteyttä kotiselvityksen täyttäneisiin - sinun tulee olla yhteydessä heihin lähetettyäsi kotiselvityslomakkeen.

4. Mikäli yhdessä päädymme siihen, että voit tarjota hyvän kodin koiralle, tulee sinun täyttää luovutussopimus ja palauttaa se täytettynä yhdistykselle kahtena (2) kappaleena. Palautamme toisen sinulle allekirjoitettuna. Lue luovutussopimuksen ehdot tarkkaan! Samalla saat tiedot koiran maksua varten. Koiran maksu tulee olla suoritetuna ennen kuin koirasi saapuu Suomeen. Tutustu myös kustannukset -osioon.

Tämän jälkeen aloitamme lentomatkan järjestelyn. Jossain tapauksissa onnistumme järjestämään koirasi matkan nopeastikin, odottamiseen kannattaa kuitenkin varautua. Ennen lentoa koira täytyy steriloida/kastroida, mikäli sitä ei ole tehty ennakkoon ja koiran toipua operaatiosta. Lisäksi koiran terveys ja rokotukset tarkastetaan eläinlääkärin toimesta ja koirasta tehdään TRACES -rekisteröinti.

Pyydämme huomioimaan, että sivuillamme olevat koirat ovat adoptoitavissa myös paikallisesti tarhoilta sekä muiden yhdistysten kautta muihin maihin. Varaamme koirat vasta, kun koiralle on varma koti tiedossa. Näin ollen joskus saattaa käydä niin, että saammekin tiedon tarhalta, että koira on ehditty varata samanaikaisesti muualle. Näissä tapauksissa olemme heti yhteydessä asian tiimoilta.

5. Koirasi saapuu lentäen Málagasta Helsinkiin joko yhdistyksen oman edustajan tai lentokummin kanssa. Vastassa lentokentällä on aina myös yhdistyksen edustaja, joka luovuttaa koirat, käy koiran paperit kanssasi läpi ja tarvittaessa vastaa kysymyksiisi. Koira tulee noutaa lentokentältä henkilökohtaisesti, ellei muuta ole sovittu koiravaraajan kanssa. Henkilöllisyys on todistettava kentällä koiran luovutuksen yhteydessä. Ole yhteydessä koiravaraajaasi muutamien päivien jälkeen ja kerro kuinka sopeutuminen on lähtenyt sujumaan.

5.1 Osa kauttamme kotia etsivistä koirista on jo Suomessa kotihoidossa. Tuomme resurssien salliessa koiria kotihoitoon Suomeen etsimään kotia, jolloin yhdistyksellä on mahdollista tutustua koiriin tarkemmin kotiympäristössä. Jossain tapauksissa Suomeen kotiin tullut koira joutuu etsimään uuden kodin. Suomessa oleviin koiriin on adoptiosta kiinnostuneiden mahdollista käydä tutustumassa ennakkoon. Myös kotihoidossa olleiden koirien sekä kodinvaihtajien kanssa on valmistauduttava siihen, että koiran luonne saattaa muuttua paikan vaihdoksen jälkeen. Myös näissä tapauksissa tulee olla valmis antamaan aikaa kotiutumiselle.


Koiran kotiutuminen:

Kun koirasi on saapunut, alkaa kotiutuminen. Toiset koirat kotiutuvat nopeammin, toisilla prosessi on pidempi. Usein kysyttyä -sivullemme olemme keränneet yleisimpiä kysymyksiä myös kotiutumiseen liittyen. Kodittoman koiran adoptoivan tulee ymmärtää, että kyseessä ei ole "valmis" koira, vaan työtä kotiutumisen eteen täytyy tehdä. Mahdollisiin ongelmatilanteisiin tulee olla varautunut ja sitoutua 100% kotiutumisen eteen tehtävään työhön. Pdf-tiedostomme ”Opas kodittoman koiran vastaanottajalle” kannattaa lukea huolellisesti läpi. Koirasi kotiutuminen vaatii aina aikaa ja kärsivällisyyttä. Ongelmien ja kysymysten kanssa et jää yksin, vaan voit olla aina yhteydessä yhdistykseen ja omaan koiravaraajaasi. Ongelmatilanteissa voit hakea apua ongelmakoirakouluttaja ja koiraterapeutti Pauliina Laurilalta.


Adoptoinnin periaatteet:

Yhdistyksemme toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön. Emme myy koiria, vaan yritämme auttaa kodittomia koiria löytämään sopivan, koiralle parhaan mahdollisen kodin.

Tavoitteemme on löytää koirille vain pysyviä koteja. Siksi harkitsemme jokaista adoptiopäätöstä tarkkaan, koiran parasta ajatellen. Tarkoituksemme ei ole löytää koteihin koiria vaan koirille koteja. Kaikki koirat eivät sovellu joihinkin tiettyihin koteihin. Vaikka katsoisimme ettei joku tietty koira ole perheeseen sopiva, se ei tarkoita kuitenkaan sitä että kauttamme ei joku toinen kotia etsivä voisi olla juuri se täydellinen sinulle ja kotisi paras mahdollinen koiralle. Pyydämme koiran adoptointia harvitsevilta ehdotonta rehellisyyttä kotiselvitystä täyttäessä ja koiravaraajan suorittamien haastattelujen yhteydessä. Mikäli perheessänne on esiintynyt tai epäillään mahdollista taipumista allergiaan - selvittäkää ennen koiran adoptointia asia kuntoon.

Jos perheessä on jo koira, uuden koiran tulisi olla eri sukupuolta tai ikäeroa tulisi olla vähintään kaksi vuotta. Näin riski johtajuustaisteluista koirien välillä pienenee. Useamman koiran omistajan tulee harkita erityisen tarkkaan omat voimavarat koirien hyvinvoinnin takaamiseksi.

Koiran adoptoimista lapsiperheeseen kannattaa harkita erityisen huolellisesti. Hyvin harvoin koirien sopivuutta lapsiperheeseen tiedetään. Koska lapsiperheen resurssit ovat usein muutenkin koetuksella arjen pyörteissä, tulee koiran hankintaa miettiä erityisen tarkasti. Vanhempien tulee olla sitoutuneita lasten ohjaamiseen koiran kanssa. Koiraa ei tule jättää pienten lasten kanssa ilman aikuisen valvontaa.

Koiran adoptoijalta odotetaan kärsivällisyyttä sekä halua ja kykyä selvitä mahdollisista ongelmista, joita koiran kotiuttamiseen voi liittyä. Koirien luonnekuvaukset on tehty tarhaoloissa ja uuden kodin on tärkeää muistaa, että luonne saattaa muuttua Suomeen tultua. Koira saattaa esimerkiksi olla hyvin jännittynyt saapuessaan uuteen kotiin, ja oman luonteen esille tuleminen saattaa kestää jopa kuukausia. Koirien iän määrittäminen voi olla hankalaa. Suurimmassa osassa tapauksista arviot perustuvat eläinlääkärin ja tarhan henkilökunnan tekemiin arvioihin.


Pyydämme ennen koiran hankintaa harkitsemaan alla mainittuja asioita.

  • Onko harkitsemasi koira sopiva itsellesi ja onko sinulla mahdollisesti kokemusta tämänkaltaisista koirista? Pyydämme harkitsemaan tarkkaan, onko juuri kyseinen koira sopiva huomioon ottaen elämäntilanteesi, kokemuksesi koirista, asuinympäristön ja tulevaisuuden suunnitelmat. Esimerkiksi monet galgo- ja podencorotuiset koirat ovat ensisijaisesti metsästyskoiria, joita todennäköisesti on käytetty pienriistan metsästyksessä. Se tarkoittaa, että metsästysvietti voi olla suuri ja koiraa ei esimerkiksi voi pitää lainkaan vapaana. Kaikkien kauttamme adoptoitavien koirien käyttäminen metsästyksessä on ehdottomasti kielletty.
  • Omat resurssit Riittääkö aikasi ja onko taloudellinen tilanteesi sellainen että pystyt huolehtimaan koirasta 100% hyvin? Onko sinulla mahdollisuus tarjota koiralle sen yksilölliset tarpeet huomioiva elämä? Nuoren ja korkeaenergisen koiran liikunnan tarve saattaa yllättää monet. Tylsistyessään ja aktiviteettien puutteessa ongelmakäyttäyminen on hyvin tavallista. Pystytkö tarjoamaan säässä kuin säässä koiralle ulkoilua tarpeensa mukaan?
  • Elämä muuttuu ja kuljettaa. Koira saattaa parhaassa tapauksessa olla luonasi vielä 15 vuoden kuluttua. Nuoret parit saavat lapsia, parisuhteita syntyy ja hajoaa, taloudellisessa tilanteessa tapahtuu yllättäviä muutoksia, tulee muuttoja, työajat saattavat olla erilaiset muutaman vuoden päästä verrattuna tähän päivään. Koira on perheenjäsen, jonka tulee pysyä perheenjäsenenä elämäntilanteiden muutoksissa. Me emme halua kauttamme Suomeen adoptoidun koiran joutuvan etsimään uutta kotia "muuttuneen elämäntilanteen takia" tai "pitovaikeuksien vuoksi". Pyydämmekin adoptiota harkitsevia miettimään rehellisesti, pystytäänkö koiralle tarjoamaan loppuelämän koti, riippumatta tulevaisuudesta, jota ei voida ennustaa.
  • Asuin- ja perhetilanne. Onko koiran hankinta koko perheen yhteinen päätös? Onko kotisi lähellä esimerkiksi turvallisesti aidattuja koirapuistoja, joissa voit juoksuttaa koiraasi vapaana ja muutenkin mukavia lenkkeilymaastoja? Oletko miettinyt, kuinka järjestät koiran hoidon lomien aikana? Kauttamme Suomesta kotia etsivät koirat tulevat lemmikeiksi ja perheenjäseniksi. Koiria ei saa missään tapauksessa pitää häkkikoirina ulkona tai narun jatkona pihalla yksin jatkuvasti.
  • Useampi koira samassa perheessä. Onko perheessä muita koiria tai muita lemmikkieläimiä? Useamman koiran ja muun eläimen hoitaminen vaatii aina suuremmat resurssit kaikilla tavoin kuin yhden. Myös uuden koiran tuleminen kotiin, jossa on jo ennestään koiria ei aina suju ongelmitta ja omistajan tulee olla jo valmiiksi miettinyt, kuinka asioista selvitään.
  • Koira lapsiperheessä. Koira on aina ensisijaisesti aikuisen vastuulla. Koira on mahtava kaveri lapsiperheessä, mutta koira ei ikinä saa olla vain ”lasten koira”. Lapsiperheeseen tulee koiran hankintaa harkita tarkkaan ja lapsia ohjata koiran oikeaan käsittelyyn. Lapsiperheen - tai pariskunnan, jonka ajatuksissa on lapset, kannattaa miettiä arjen asioita ihan käytännön tasolla. Kuinka onnistuu koiran lenkitys kaatosateella/paukkupakkasella, jos pienet lapset on pakko ottaa rattaissa mukaan? Riittääkö aika oikeasti koiralle myös elämän ruuhkavuosien aikana, kun lapset ovat pieniä, töissä pitää käydä ja arkirutiinit hoitaa samalla?
  • Mahdolliset ongelmatilanteet ja niihin varautuminen. Jossain tapauksissa esimerkiksi koiran sisäsiisteyden opettelu saattaa olla pitkä prosessi, koira saattaa olla arka ja rohkaistumiseen menee aikaa, koiralla saattaa esiintyä voimakastakin eroahdistusta. Koira ei ole ikinä valmis pakkaus, vaan vaatii kärsivällistä opetusta ja pitkäjänteistä ohjausta. Yhdistys tukee ja neuvoo omistajia ongelmatilanteissa, mutta vastuu ongelmien selvittämisessä on aina omistajalla.
  • Terveys. Oletko varautunut, niin taloudellisesti kuin muutenkin koiran terveyteen liittyviin asioihin, sairasteluihin ja eläinlääkärikustannuksiin? Osassa "Terveys ja maahantuonti" kerromme yleisimmistä sairauksista Espanjassa. Osa sairauksista itää pitkään ja vaikka koira olisi testattu terveeksi, sairaudet saattavat ilmetä vasta paljonkin myöhemmin. Suosittelemmekin tautitestien uusimista noin puolen vuoden kuluttua koiran saapumisesta Suomeen. Koirilla saattaa olla myös piileviä vammoja. Uuden omistajan täytyy olla varautunut piileviin vammoihin ja sairauksiin ja pystyä hoitamaan koiraa asianmukaisesti.

Erityisadoptio

Erityisadoption piirissä olevilla koirilla on erityistarpeita, jotka pitää ottaa huomioon koiran loppuelämässä.


Galgot ja podencot

Galgot

Galgo on näköaistiaan metsästyksessä hyödykseen käyttävä koira. Galgo näkee siis kauas ja on aina valmis lähtemään kaukanakin näkyvän liikkuvan kohteen perään. Espanjasta Suomeen adoptoitavia galgoja on lähes poikkeuksetta käytetty metsästykseen, joten koiran vahvaa viettiä on aktivoitu. Galgoa harkitsevan tulee huomioida ja muistaa tiettyjä asioita taatakseen koiran ja muiden turvallisuuden.

Galgoilla suositellaan käytettäväksi juoksukoppaa, kun koiraa juoksutetaan vapaana. Vaikka koira ei ole aggressiivinen, on galgoilla taipumus "napsia" muita koiria varsinkin juoksun huumassa. Juoksukoppaa kannattaa käyttää myös koiran vahvan metsästysvietin vuoksi. Koira ampaisee helposti liikkuvan kohteen perään tarttuen saalista niskasta kiinni. Kuonokopan käyttäminen on siis halpa ja hyvä vakuutus esimerkiksi koirapuistossa.

Galgoa kutsutaan usein koiraksi jossa on kaksi puolta - on & off. Kotosalla koirat ovat pääasiallisesti hyvin rauhallisia, makoilusta pitäviä koiria.
Galgot harvemmin haukkuvat yksin ollessaan tai muutenkaan. Galgot kiintyvät syvästi omiin ihmisiinsä, mutta saattavat olla vieraita kohtaan varautuneita. Galgojen entinen elämä Espanjassa on saattanut pitää sisällään hyvinkin rankkoja kokemuksia ja jotkut koirat saattavat olla hyvinkin arkoja. Aran koiran omistamisessa tulee huomioida, että kaikki mahdollinen tulee tehdä koiran karkaamisen ehkäisemiseksi. Koiran rohkaistumisessa saattaa vierähtää pitkäkin aika ja kaikki koirat eivät ikinä pääse eroon arkuudesta. Koira saattaa säikkyä liikennettä, ääniä ja yllättäviä tilanteita hyvinkin voimakkaasti. Koiraan tutustuessa omistaja oppii kuitenkin huomaamaan tilanteet, jotka aiheuttavat koirassa pelokkaita reaktioita ja näitä kannattaa tietenkin välttää ja edetä koiran ehdoilla uusiin tilanteisiin tutustuttaessa. Ulkoiltaessa tulee kiinnittää huomiota, että koiralla on hyvät varusteet, joista ei pääse irti. Panta-valjasyhdistelmän käyttäminen on suositeltavaa. Karatessaan pelästynyt ja nopea koira saattaa hetkessä kadota näköpiiristä ja koiran kiinni saaminen voi olla todella hankalaa.

Vaikka galgo on kotona rauhallinen koira, on kuitenkin muistettava, että kyseessä on räjähtävän nopeaa juoksemista rakastava metsästyskoira. Koiralle tulee pystyä tarjoamaan tarpeeksi liikuntaa, mielellään vapaana juoksemista päivittäin turvallisesti aidatulla alueella lenkkien lisäksi. Jotkut koirat oppivat pysymään irti, toiset eivät koskaan.

Galgojen juoksuttaminen radalla ei ole sallittua. Koiralla voi olla vanhoja vammoja, joita ei päälle päin huomaa. Juostessaan radalla vieheen perässä koira usein kiihtyy niin, ettei huomaa esimerkiksi kipua. Seuraukset tällaisissa tapauksissa voivatkin olla hyvin vakavia. Vieheen perässä juokseminen saattaa myös aktivoida viettiä niin, ettei koira enää pysykään hallinnassa vapaana ollessaan.

Galgojen iho on hyvin ohut ja pienet ihovauriot ja haavat ovat hyvin yleisiä tapaturmia, joita juostessa saattaa tulla. Galgoa onkin turvallsinta juoksuttaa ennemminkin vähäpuisilla kentillä, kuin metsässä, jossa oksat saattavat repiä ihoa auki. Myös jalkavammat ovat vinttikoirilla yleisiä juoksemisessa saatuja vammoja.

Galgot ovat mahtavia ja ulkonäöltään näyttäviä suurehkoja koiria, jotka sopeutuvat usein hyvin elämiseen perhekoirana kokemuksistaan huolimatta, mutta kaikille tämä koira ei kuitenkaan sovi. Metsästysviettistä galgoa harkitsevan ei sovi unohtaa, että kyseessä on hyvin alkukantainen rotu, jonka tehtävänä on ollut vuosisatoja juosta pienriistan perässä. Koiran omistajan tulee pystyä tarjoamaan koiralle turvallisissa olosuhteissa tapahtuvaa liikuntaa pitäen mielessä koiran vahvan metsästysvietin, kovan juoksuvauhdin ja varautuneen luonteen.

Podencot

Podenco on ketterä, fiksu ja aktiivinen rotu, jota käytetään Espanjassa pienriistan metsästykseen. Podencoilla on yleensä hyvin vahva metsästysvietti ja ne ampaisevat hetkessä esimerkiksi oravan perään. Podencot ovat uteliaita koiria, jotka tarvitsevat aktiviteettia ja liikuntaa, turhautuessaan koirasta saattaa kehkeytyä aikamoinen kodin tuholainen.

Podencojen ketteryys ja kyky hypätä korkeallekin on syytä huomioida ulkoilutilanteissa. Koira saattaa kiivetä tai hypätä helposti esimerkiksi koirapuiston aidan yli tai kaivaa kuopan aidan ali. Oman koiran oppii tuntemaan ajan kanssa, mutta alkuun on hyvä varautua podencojen kanssa kaikkeen mahdolliseen.

Podencot ovat luonteeltaan iloisia ja sosiaalisia, mutta kuten myös galgot, niiden elämässä Espanjassa on usein ollut hyvinkin rankkoja kokemuksia, joista johtuen koirat saattavat olla alkuun hyvinkin arkoja. Aran koiran kanssa tulee tehdä kaikki mahdollinen ettei koira pääse karkaamaan. Panta-valjasyhdistelmän käyttäminen on suositeltavaa ulkoilujen yhteydessä.

Podencot rakastavat nenä maassa hajujen perässä kulkemista, joten metsälenkit ovat podencolle mielekästä puuhaa. Podencoille tulisi pystyä tarjoamaan mahdollisuus myös juosta vapaana, alkuun hyvin aidatulla alueella ennen kuin voidaan edes harkita koiran päästämistä vapaaksi metsässä. Aran koiran vapaana juoksuttamista kannattaa harkita tarkkaan ja mieluummin välttää. Pelästyessään vapaana oleva arka koira saattaa kadota nopeasti kilometrien päähän ja kiinni ottaminen voi muodostua todella haasteelliseksi ja pitkäksi prosessiksi.

Podencot ovat hauskoja ja sopeutuvaisia koiria, mutta kuten myös galgot, on omistajan ja podencon adoptiota harkitsevan syytä muistaa, että kyseessä on alkukantainen rotu, jonka tehtävänä on toimia metsästyskoirana.

Metsästys

Espanjassa käytetään todella paljon galgo- ja podencorotuisia koiria pienriistan metsästykseen. Koirat juoksevat laumassa riistan kiinni, johon tarttuvat hampailla ja tappavat saaliinsa. Tämä tapa metsästää on Suomessa laissa kielletty. Galgot ja podencot eivät ole jäljestäviä tai noutavia koiria.

Metsästyskoiran elämä Espanjassa on hyvin rankka ja raskas. Suomeen tullessaan tämä elämä jätetään taakse ja koiraa ei tule missään tapauksessa käyttää metsästykseen. Kuitenkin, ottaen huomioon koirien vahvan vietin ja liikunnan tarpeen, tulee omistajalla olla muita keinoja aktivoida koiraa esimerkiksi harrastuksin.