Koirien tilanne Espanjassa

Espanjassa on paljon koiria ja espanjalaiset pitävät koirista. Etenkin monet nuoret ymmärtävät jo myös eläinten oikeudet, mutta silti vanhakantainen kulttuuri on edelleen monella alueella vahvasti vallalla. Eläimiin saatetaan suhtautua välinpitämättömästi ja edes lemmikkieläimen, kuten koiran hyvinvoinnista ei huolehdita. Koiria kohdellaan huonosti ja niitä hylätään kaduille, maaseudulle tai koiratarhoille. Ongelma on suurin Etelä-Espanjassa Andalusian alueella, jossa sijaitsee myös suosittu turistialue Costa Del Sol, eli suomalaisittain Aurinkorannikko.

Muutama kymmenen vuotta sitten rannikon kaupungeissa ja kylissä ruokaa etsivät kulkukoiralaumat olivat vielä yleinen näky. Nyt kaupungeista löytyy yleensä vain yksittäisiä kodittomia koiria, koiralaumoihin voi törmätä kaupunkien ulkopuolisilla, syrjäisemmillä alueilla iltaisin ja öisin. Nykyään rankkurit keräävät irti juoksentelevia koiria säännöllisesti kunnallisille tarhoille, jossa koiria säilytetään noin kymmenen päivää, jonka jälkeen ne lopetetaan jos niille ei löydetä omistajaa. Vaikka kehitys on menossa hitaasti parempaan suuntaan, on koirien tilanne vielä hyvin huono.
Ongelman syyt

Ongelman syyt

Espanjan useimmissa kunnissa ei ole minkäänlaista eläinsuojelulakia. Maaseudulla koiria käytetään yleisesti metsästykseen ja niitä kohdellaan usein hyödyn välineenä. Esimerkiksi vinttikoiraa tai podencoa saatetaan pitää hyödyllisenä niin kauan, kun koira jaksaa metsästää tai niin kauan kuin metsästyskausi kestää. Sen jälkeen koirasta täytyy jotenkin päästä eroon ja espanjalainen sanonta "huono koira ei ole luodin arvoinen" voi tänäkin päivänä tarkoittaa sitä, että koiria hirtetään puihin, juoksutetaan kuoliaiksi tai jopa kivitetään. Karmeaa tarinaa, mutta valitettavasti eivät mitään yksittäistapauksia.

Kaupungeissa ja kylissä koiria pidetään paljon lemmikkeinä. Usein koiran annetaan juosta vapaana pihassa ja lähiympäristössä, jolloin koirat saavat pentuja, niitä jää autojen alle ja lähtee omille teilleen. Lain mukaan jokaisella koiralla on oltava tunnistukseen tarvittava mikrosiru, mutta monikaan ei sellaista koiralleen hanki. Varsinkin isompikokoisia koiria hankitaan myös vahdeiksi pihoihin tai tyhjille tonteille, jossa ne elävät joko vapaana tai kettinkiin kytkettyinä pihakoirina, pääsemättä sisälle isäntiensä luokse.

Monet espanjalaiset ja myös alueella asuvat ulkomaalaiset ottavat itselleen koiran lemmikiksi sitoutumatta sen vaatimaan hoitoon. Koiria on paljon ja pentuja myydään yleisesti ja suhteellisen edullisella hinnalla kenelle tahansa. Koiria myydään myös eläinkaupoissa, joista koira ostetaan usein pentuna joulu- tai syntymäpäivälahjaksi (mascota). Tästä seuraa, että alueen koiratarhat ovat täynnä hylättyjä eläimiä joulun jälkeen, kun koirasta kasvaa iso ja sitä ei enää haluta pitää. Yleisiä koirien hylkäämiskausia ovat joulun lisäksi myös muut loma-ajat kuten kesä ja pääsiäinen. Koirien hylkäämissyiksi kerrotaan mitä erilaisimpia tarinoita, kuten kyllästyminen koiranhoitoon, koira haukkuu tai pissaa sisälle, omistajien muutto kerrostaloon, työttömyys tai avioero.

Koirien lopettaminen ratkaisuna

Epävirallisten arvioiden mukaan Espanjassa hylätään vuosittain jopa 500.000 koiraa ja alue, jossa koiria hylätään eniten, on Etelä-Espanja ja Andalusia. Välimeren rannikolla Malagasta Gibraltarille, eli alle 150 kilometrin alueella, on kymmeniä ja niillä jatkuvasti noin 2.500-3.000 koiraa. Osa tarhoista pyrkii löytämään kodin jokaiselle koiralle, kun taas osa kunnallisista tarhoista lopettaa kaikki kodittomat koirat määräajan jälkeen. Esimerkiksi Malagan kunnalliselle tarhalle tulee viikossa noin 100 uutta koiraa ja saman verran koiria lopetetaan tuon viikon aikana. Vuodessa Aurinkorannikon alueella lopetetaan noin 250 koiraa viikossa, eli yli 10.000 koiraa vuoden aikana. Suurin osa koirista on terveitä, nuoria koiria. Ongelmaa tuntematta voisi ajatella, että kulkukoirat loppuisivat keräämällä koirat kaduilta ja lopettamalla ne kunnallisilla tarhoilla. Näin ei kuitenkaan ole, koska koiria hylätään jatkuvasti lisää. 

  
Yhdistyksen toiminta koirien auttamiseksi

Kodittomat Espanjan Koirat ry tekee tällä hetkellä yhteistyötä yhden tarhan kanssa. Malagassa sijaitseva Protectora Malaga, joka on käytännössä jatkuvasti täynnä kodittomia koiria. Tarha on Sociedad Protectora de Plantas y Animalesin perustama ja ylläpitämä.

Mahdollisuuksien mukaan pyritään tekemään yhteistyötä myös muiden alueen tarhojen kanssa. Tarhat ottavat tilojensa puitteissa vastaan koiria, kun yksityiset ihmiset niitä tarhoille tuovat, joko hylkäävät oman koiransa tai tuovat kadulta löydetyn koiran tarhalle. Tarhat eivät lopeta terveitä koiria, vaan yrittävät yhteistyössä paikallisten vapaaehtoisten eläintenystävien ja monien ulkomaisten yhdistysten kanssa löytää jokaiselle kodittomalle koiralle hyvän kodin. Nämä yhteistyötarhamme hakevat myös kunnallisilta tappotarhoilta lisää koiria silloin kun heillä itsellään on tarhalla tilaa. Tilaa uusille pelastettaville tulee vain kun joku tarhan koirista adoptoidaan.

Koirien adoptoiminen Espanjasta myös suomalaisiin koteihin on yksi tavoista auttaa kodittomia koiria. Ulkomaiset adoptiot ovat todella välttämättömiä, sillä vain harvat paikalliset ihmiset adoptoivat koiria tarhoilta ja valitsevat silloinkin yleensä pennun tai rotukoiran. Uskomme, että adoptiotoiminta paitsi auttaa yksittäisiä koiria, myös lisää ihmisten tietoisuutta ongelmasta sekä Espanjassa, Suomessa että laajemmin EU:n alueella ja näin vähitellen parantaa koirien tilannetta laajemminkin.

Kodittomat Espanjan Koirat ry:n toiminta on täysin palkatonta vapaaehtoistyötä. Yhdistys saa tuloja kannatusjäsenmaksuista, lahjoituksista ja koirien adoptiomaksuista. Adoptiomaksuilla katetaan adoptiotoimintaan liittyvät kulut, kuten koirien lentomaksut, koirille annetut rokotukset ja lemmikkieläinpassit sekä muita pienempiä kuluja. Resurssien puitteissa yhdistys tukee Espanjassa toimivien yhteistyötarhojensa toimintaa mm. lahjoittamalla tarhoille koiranruokaa tai eläinlääkärin tarvikkeita. Yhdistys tekee myös tiedotustyötä koirien tilanteesta ja on kirjoittanut paljon lehtiartikkeleita sekä antanut televisioon ja radioon haastatteluja toiminnastaan ja koirien tilanteesta Espanjassa. Yhdistyksellä on toimintaa sekä paikallisesti Espanjassa että Suomessa.