Tämä malagalainen eläinten suojatarha, joka tunnetaan myös nimellä Refugio (= turvapaikka, suoja), on yksityisen yhdistyksen Sociedad Protectora de Plantas y Animalesin perustama ja ylläpitämä. Se sijaitsee Malagan kaupungin ulkolaidalla. Refugiossa on noin 300-400 koiraa, joita on tuotu tarhalle sekä kodeista että otettu kiinni kaduilta.


Vanha tarha

Protectora Malagan tarha tunnettiin aikaisemmin nimellä Asperonesin tarha. Tarhan olot olivat karummat kuin alueen monilla muilla koiratarhoilla. Ihan lähettyvillä oli kaksi slummia, jonka asukkaat kävivät joskus öisin kivittämässä ja ammuskelemassa turvattomia eläimiä. Tarhalla ei ollut mahdollisuutta pitää ympärivuorokautista vartiointia.


Nykyinen tarha

Vanha Asperonesin tarha pääsi muuttamaan uusiin tiloihin joulukuussa 2008. Uudet tilat sijaitsevat Malagan pohjoispuolella ja muutos on koirien hyvinvoinnin kannalta todella merkittävä. Vanhat tilat (kuten alempana tällä sivulla olevista kuvistakin näkee) olivat surkeat. Tiloja oli vaikea pitää siistinä ja mm. punkkiongelma oli hiekkapohjaisissa aitauksissa iso. Uudella tarhalla koirista voidaan pitää parempaa huolta, kunnes niille toivon mukaan löytyy uusi koti. Kodittomat Espanjan Koirat ry on tukenut tarhan toimintaa mm vuonna 2012 ottamalla vastuun laskuista joilla on toteutettu uusien modulien rakennuksia sekä vanhojen perusparannusta.

Tarhalla on jatkuvasti on noin 300-400 koiraa, joita on tuotu tarhalle sekä kodeista että otettu kiinni kaduilta. Tarhaa pitävä yhdistys on tehnyt sopimuksen kaupungin kanssa ja vastaa irtokoirien kiinniottamisesta myös yöaikaan, kun paikallispoliisille tehdään ilmoitus.

Tarhalla käy päivittäin eläinlääkäri, joka suorittaa rokotukset, steriloinnit/kastroinnit ja muut tarpeelliset hoidot tarhan omissa tiloissa. Pahoin loukkaantunet, aggressiiviset koirat ja usein myös vastasyntyneitä pentuja joudutaan nukuttamaan.

Kuvia vanhalta Asperonesin tarhalta: