Moni puutarhan tuholainen on siilille herkkua. – Siili syö etanoita, kotiloita ja kovakuoriaisia niin, että narske vaan käy, Salminen sanoo. – Samalla menee myös lieroja, jotka ovat hyödyllisiä. Kuitenkin siilistä on enemmän hyötyä kuin haittaa.
Contents
- 1 Mikä tehoaa Kotiloihin?
- 2 Mikä kasvi karkottaa etanat?
- 3 Mitä hyötyä on siilistä?
- 4 Miten saa etanat pois pihalta?
- 5 Mitä etanat eivät syö?
- 6 Millä kotiloista eroon?
- 7 Mitä haittaa Etanoista?
- 8 Mitä kotilot inhoaa?
- 9 Voiko kaikkia etanoita syödä?
- 10 Miten pitkään Lemmikkisiili elää?
- 11 Miten siiliä hoidetaan?
- 12 Miksi siili liikkuu päivällä?
- 13 Miten hävittää Espanjansiruetanat?
- 14 Mistä kotilon kuori tulee?
- 15 Ovatko kotilot haitallisia?
- 16 Ovatko etanat haitallisia?
- 17 Mistä etanat tulee?
- 18 Miten kotilo syntyy?
Mikä tehoaa Kotiloihin?
Houkuttele ansaan: Pyydystä etanoita vaikka banaaninkuorilla, perunanpalasilla tai isoilla lehdillä. Voit myös asettaa maahan laudanpalan tai lautasen alle vehnänleseitä. Voit houkutella etanoita ja kotiloita myös olut-/punaviiniansaan, jota voi terästää sokerilla ja hiivalla – myös ruokaöljyä voi käyttää.
Mikä kasvi karkottaa etanat?
3 Koivutisle tai -terva
Grillihiilen valmistuksessa syntyvä koivutisle torjuu kotimaisen väitöstutkimuksen mukaan tehokkaasti etenkin kotiloita. Se karkottaa ne hajullaan. Sivele tislettä penkkien reunuslautoihin tai puutikkuihin, joilla ympäröit kasvit.
Mitä hyötyä on siilistä?
Siilille voi antaa murskattuja maapähkinöitä, kissanruokaa ja vettä. – Siili on suloinen hyötyeläin. Se syö tuhohyönteisiä sekä pitää hiiren- ja rotanpoikaset pois pihasta.
Miten saa etanat pois pihalta?
Kerätyt yksilöt voi hävittää polttamalla tai upottamalla ne vahvaan etikkaliuokseen tai kiehuvaan veteen. Etanat ja kotilot voi myös haudata maahan, kunhan tekee sen tarpeeksi syvälle (min. 20 cm), etteivät mahdollisesti vielä elossa olevat tai sisällä olevat munat lisäänny.
Mitä etanat eivät syö?
Istuta inhokkikasveja. Näistä kesäkukista kotilot eivät pidä: ahkeraliisa, koristekrassi, pelargonit, rautayrtti, ruiskaunokki ja verenpisara. Nämä perennat jäävät syömättä: akileija, kultapiisku, kurjenpolvi, sammalleimu, lemmikki, pioni, saniaiset, sormustinkukka, särkynytsydän, tarha-alpi ja ukontulikukka.
Millä kotiloista eroon?
Hävitä kotilot huolellisesti
– Vaikka se vähän karulta kuulostaakin, niin helpoin ja näppärin keino päästä eroon kotiloista on ottaa ämpärillinen kiehuvan kuumaa vettä matkaan ja tiputtaa kotilot sinne, Vaha neuvoo. Kaupoista löytyy myös etanansyöttejä ja muita valmisteita.
Mitä haittaa Etanoista?
2. Minkälaista haittaa etanat ja kotilot aiheuttavat puutarhassa, ja milloin niitä on syytä torjua? Paitsi että ne syövät koriste- ja hyötykasveja, ne myös tahraavat kasveja ulosteillaan ja erittävät likaavaa limaa.
Mitä kotilot inhoaa?
Pihalle voi suunnitella kukkapenkkejä, joissa kasvattaa kotiloiden kulkua estäviä tai niitä karkottavia kasveja. Puutarhamyymälöissä myydään usein valmista kylvönauhaa, jossa on esteenä toimivia kesäkukkia. Kotilot inhoavat vahvoja tuoksuja, ja esimerkiksi siankärsämö toimii tuoksunsa ansiosta hyvin kotilokarkottimena.
Voiko kaikkia etanoita syödä?
– Etanoita keitetään vielä noin tunnin verran esimerkiksi lihaliemessä, valkoviinissä ja yrttikimpussa. Yrtteinä voi käyttää vaikka timjamia, rakuunaa ja persiljaa. Sitten etanat ovat valmiita mihin tahansa ruokalajiin.
Miten pitkään Lemmikkisiili elää?
Suomeen siilejä on tullut enemmälti vasta vuoden 2001 kesästä lähtien, lähinnä USA:laisilta siilin kasvattajilta. Kääpiösiilin suosio onkin tästä lähtien ollut jatkuvassa kasvussa. Kääpiösiilin keskimääräinen elinikä on 3-5 vuotta, mutta siilin tiedetään saavuttaneen jopa 8-vuoden iän.
Miten siiliä hoidetaan?
Siilin päivittäiseen hoitoon kuuluu raikkaasta juomavedestä ja riittävästä, oikeanlaisesta ravinnosta holehtiminen sekä sen tilojen puhtaanapito, jonka helpottamiseksi siilin asumuksessa voi olla hyvä käyttää alusina esim. sanomalehteä tai vahakangasta ainakin juoksupyörän, hiekkalaatikon ja ruoka-astioiden alla.
Miksi siili liikkuu päivällä?
Talvella ja lumien aikaan liikkeellä olevat siilit tulee viedä hoitoon kylmyyden ja ruuan vähyyden vuoksi. Aikuiset siilit saattavat liikkua päiväsaikaan, mutta pienet siilit liikkuvat päivisin vain hädässä ja nälkäisinä. Jos siili esimerkiksi linkuttaa, pyörii ympyrää tai vuotaa verta, asiaan tulee puuttua.
Miten hävittää Espanjansiruetanat?
Etanat saa hengiltä heittämällä ne kiehuvaan veteen tai laittamalla etikkaliuokseen. Myös munakasat tuhoutuvat keittämällä. Jäänteet voi hävittää talousjätteen mukana tai hautaamalla ne riittävän syvään kuoppaan maahan. Espanjansiruetanalla on myös jonkin verran luonnollisia vihollisia.
Mistä kotilon kuori tulee?
Kotilo – eli kuori – koostuu useista kalsiumkarbonaattikerroksista. Kuoren aukon reunalla olevat vaipan solut erittävät uutta kuorta eläimen kasvaessa. Monilla kotiloilla kuori on kierteinen, mikä johtuu siitä, että uutta kuorta muodostuu aukon toisella laidalla nopeammin kuin toisella.
Ovatko kotilot haitallisia?
Kotiloita elää niin meressä, makeassa vedessä kuin maalla (keuhkokotilot). Kotiloita on niin kasvinsyöjiä ja raadonsyöjiä kuin petojakin. Myrkkypiikillä saalistavat australialaiset keilakotilot voivat olla vaarallisia ihmisellekin. Tyhjästä merikotilon kuoresta voidaan käyttää nimitystä ”näkinkenkä”.
Ovatko etanat haitallisia?
Espanjansiruetana (Arion vulgaris) on haitallinen vieraslaji, joka aiheuttaa massatuhoja puutarhoissa ja käy jopa linnunpoikasten kimppuun. Sateisina kesinä sen kanta leviää nopeasti, sillä jokainen yksittäinen etana voi tuottaa satoja munia.
Mistä etanat tulee?
Kuohkea ja kokkareinen maa on parempi kuin tiivis ja hienojakoinen. Viihtyvyyttä lisää maahan käännetty olki tai muu kasviaines. Puutarhojen kalkitus helpottaa etanoiden kalkin saantia ja pinnassa oleva kalkki houkuttelee etanoita.
Miten kotilo syntyy?
Kotilo – eli kuori – koostuu useista kalsiumkarbonaattikerroksista. Kuoren aukon reunalla olevat vaipan solut erittävät uutta kuorta eläimen kasvaessa. Monilla kotiloilla kuori on kierteinen, mikä johtuu siitä, että uutta kuorta muodostuu aukon toisella laidalla nopeammin kuin toisella.