Koirien terveyttä seurataan tarhoilla resurssien puitteissa ja kaikki yhdistyksemme sivuille laitetut koirat ovat terveytensä puolesta valmiita matkustamaan Suomeen uuteen kotiin. Ennen koiran luovutusta koiratarhalta sille on annettu kaikki vaadittavat rokotukset ja lisäksi tehty erinäisiä testejä. On mahdollista, että Suomeen varatulla koiralla havaittaisiin sairaus testeissä ennen lentoa. Tällaisessa tapauksessa yhdistys on yhteydessä uuteen omistajaan keskustellakseen asiasta. Useimmat sairaudet ovat hoidettavissa.
Koirien kokonaisterveydentilasta ei kuitenkaan koskaan voida luvata täyttä varmuutta. Testit eivät anna 100% varmuutta ja koira voi myös saada tartunnan testin ottamisen jälkeen odottaessaan lentoa. Joissain sairauksissa on myös pitkä itämisaika ja testien ottohetkellä ei saada positiivista tulosta. Koiran perheen tuleekin miettiä adoptiota myös mahdollisten myöhemmin ilmenevien sairauksien kannalta sekä huomioida mahdolliset kustannukset hoitoihin liittyen. Koirilla saattaa olla myös entisestä elämästään koituneita vammoja jotka ilmenee vasta Suomessa. Yhdistys pyrkii tukemaan koirien omistajia, mutta ei vastaa piilevien vammojen tai ilmenevien sairauksien hoitojen kustannuksista.
Espanjassa annetut rokotukset ja muut toimenpiteet
Yhdistyksen kautta Suomeen tuleville koirille on annettu seuraavat rokotukset ja muut toimenpiteet eläinlääkärin toimesta:
- EU-passi
- mikrosiru
- rabiesrokotus
- yhdistelmärokote
- ekinokokkoosikäsittely
- Leishmania-testi
- Ehrlichioosi-testi
- Dirofilaria (sydänmato)-testi
- koiran sterilonti/kastrointi
Lisäksi koira käy virkaeläinlääkärin tarkastuksessa sekä merkataan Ruokaviraston vaatimaan TRACES maahantuontirekisteriin kun lento Suomeen on selvillä.
2.3.2013 alkaen kauttamme adoptoidut koirat rekisteröidään yhdistyksen toimesta automaattisesti Turvasiru palveluun koiran katoamistapausten varalta.
Espanjan koiratarhoilla koirat elävät tarhaolosuhteissa yhdessä monien muiden koirien kanssa. Koirilla saattaa olla silmä -tai korvatulehdusta tai iho-oireita. Lisäksi esimerkiksi punkkeja tai muita ulkoloisia voi olla, vaikka kaikille koirille onkin tehty ulkoloishäätö tarhalla. Matokuuria suositellaan annettavaksi koiran kotiutumisen jälkeen, samalla tulee madottaa myös perheen muut koirat ja kissat. Koiran saapuessa Espanjasta uuteen kotiin Suomeen onkin suositeltavaa, että koiran kanssa käydään eläinlääkärissä muutama viikko kotiutumisen jälkeen ja tehdään tarkastus.
Vaikka yhdistyksemme tekee parhaansa varmistaakseen jokaisen Suomeen adoptoitavan koiran terveydentilan ennen koiran adoptointia, tulee jokaisen koiran adoptointia harkitsevan valmistautua myös siihen, että koiralla on hoitoa vaativia vaivoja tai sillä todetaan sairauksia tai piileviä vammoja vielä Suomeen tulon jälkeen. Yksi yleisimmistä syistä miksi koira saattaa vaatia hoitoa on hampaiden kunto ja hammaskivi. Koska jotkut koirat ovat eläneet huonolla ravinnolla ja hampaiden hoito on ollut puutteellista on suun kunto hyvä tarkastaa eläinlääkärillä ja neuvotella hoidosta. Yhdistys ei pysty takaamaan että koirilla ei ilmene sairauksia tai vammoja myöhemmin – vaikka ne olisivat olleet lähtöisin jo ajasta Espanjassa. Uuden omistajan tulee olla sitoutunut mahdollisiin hoitoihin ja niistä aiheutuviin kustannuksiin.
Sairauksia
Rabies (raivotauti)
Rabies on tarttuva, hengenvaarallinen ja tappava virus-tauti. Espanjassa rabiekseen sairastuvuus on tällä hetkellä hyvin alhainen. Sitä ei ole moneen vuoteen diagnosoitu. Klassisesta rabieksesta vapaita maita Euroopassa ovat Pohjoismaat, Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Luxemburg, Portugali, Ranska, Sveitsi ja Tsekin tasavalta. Suomen lähialueilla esiintyy rabiesta Baltian maissa ja Venäjällä. Kaikki yhdistyksen kautta tulevat koirat ovat saaneet rabies rokotuksen.
Sydänmato
Sydänmato on Välimeren alueella yleinen koirilla esiintyvä hyttysten levittämä loistauti. Sydänmato on lähinnä sydämen oikeassa kammiossa elävä loinen. Sydänmadon väli-isäntänä toimivat hyttyset, jotka imiessään verta siirtävät tartuntunnan eläimeltä toiselle. Noin 1,5 – 4 kuukauden kuluttua tartunnasta voidaan aikuisia matoja havaita sydämestä. Yskimistä ja hengenahdistusta edeltää pitkä, oireeton kausi. Tartunta voi aiheuttaa äkillisen kuoleman. Aikuinen mato elää jopa 7 vuotta, ja täysikasvuinen sydänmato voi olla 30cm pitkä. Kaikille yhdistyksen kautta tuleville koirille on tehty tarhalla sydänmatotesti.
Ehrlichioosi
Ehrlichioosia levittävät punkit ja tartunnan aiheuttajia ovat pienet sauvabakteerit, joita tunnetaan useita lajeja. Taudin akuutissa vaiheessa vallitsevana oireena on yleensä korkea kuume sekä mahdolliset niveloireet.. Lisäksi tartunnan saanut koira on hyvin väsynyt, ruokahaluton ja saattaa oksennella ja ripuloida. Tauti voi muuttua hoitamattomana myös krooniseksi, jolloin anemia on merkittävin oire. Tautia voidaan hoitaa antibiooteilla. Yhdistyksen kautta tulevilta koirilta on otettu Espanjassa verikoe Ehrlichiaa varten.
Ekinokokkoosi
Ekinokokkoosi on loismadon aiheuttama tauti. Taudin itämisaika on erittäin pitkä, jopa monta vuotta. Mato ei aiheuta oireita pääisäntäeläimilleen, mutta oireeton koira voi levittää tautia muihin koiriin tai ihmisiin.. Väli-isännissä ekinokokit voivat aiheuttaa ekinokokkoositaudin, jossa ekinokokit muodostavat väli-isännän maksaan ja keuhkoihin nesteen täyttämiä suurikokoisia rakkuloita, jotka syrjäyttävät toimivaa kudosta. Kaikki yhdistyksen kautta tulevat koira ovat saaneet Ekinokokkoosi käsittelyn tarhalla.
Leishmaniaasi
Leishmaniaasi tarttuu koiraan hietasääsken välityksellä. Hietasääski toimii tartunnassa aina väli-isäntänä. Leishmaniaasia esiintyy maapallon kaikilla subtrooppisilla ja trooppisilla alueilla. Espanjassa tilastollisesti pahin on Andalucian alue ja arvoiden mukaan Malagan alueella jopa 35% koirista saattaa olla leishmania tartunta. Tautia esiintyy paljon myös Italiassa ja Kreikassa. Tauti määritetään verikokeella mutta testaus ei ole 100% luotettava. Taudin itämisaika saattaa myös olla hyvin pitkä, jopa vuosia, joten vasta-aineita ei välttämättä löydy verestä testausvaiheessa. Luotettavampi testaustapa on luuydinbiopsia, mutta toimenpiteen kalleuden ja monimutkaisuuden vuoksi sitä ei voida rutiininomaisesti tehdä. Biopsia on myös kivulias toimenpide koiralle, jota ei suositella muuten kuin jos on aihetta epäillä tautia eikä verikokeilla saada vahvistusta taudista.
Tartunta heikentää koiran yleistä vastustuskykyä. Ensimmäiset oireet ovat yleensä muutokset koiran ihossa, aluksi huulissa ja silmien ympäristössä. Karvojen menetys silmien ympärillä näyttää ikään kuin koiralla olisi silmälasit. Iho alkaa hilseillä ja paksuuntua sekä siihen muodostuu huonosti paranevia haavaumia. Sairauden edetessä ilmestyy erilaisia oireita: koira laihtuu, kuumeilee, imurauhaset laajentuvat, koira saattaa ripuloida, ontua. Kynnet alkavat kasva nopeasti, liikkuminen on jäykähköä. Taudin loppuvaiheessa voi ilmetä munuaisten ja maksan vajaatoimintaa. Leishmanian oireet ovat hyvin moninaiset ja näin ollen yhdistys suosittelee koiran omistajia konsultoimaan eläinlääkäriä, mikäli koiran kunnossa ilmenee jotain poikkeavaa. Leishmania testausta suositellaan aina, kun koira oireilee epätavallisella tavalla. Varhainen taudin diagnoosi ja hoidon aloittaminen mahdollisimman nopeasti on koiran edun mukaista ja hoidolla on saavutettu erittäin hyviä tuloksia.
Leishmania loista ei pystytä poistamaan kokonaan koiran kehosta, joten joudutaan tyytymään taudin etenemisen jarruttamiseen ja koiran vastustuskyvyn lisäämiseen. Tehokkaita hoitomenetelmiä on olemassa ja niillä pystytään vaikuttamaan taudin kulkuun. Hoitamattomana tartunta aiheuttaa kroonisen yleisinfektion ja jopa kuoleman.
Suomessa on useita eläinlääkäreitä joilla on kokemusta leishmanian hoitamisesta. Mikäli epäilet että koirallasi saattaa olla leishmania, ota yhteyttä yhdistykseen ja eläinlääkäriin, yhdistykseltä saat tietoa taudista yleensäkin ja kokeneista lääkäreistä.
Kaikki koirat ovat testattu leishmanian varalta Espanjassa. Taudilla on pitkä itämisaika mikä tarkoittaa sitä, että jos koira saa tartunnan tänään, vasta-aineita ei välttämättä löydy verestä moneen vuoteen. Jokaisen, joka harkitsee koiran adoptiota Espanjasta tulee tiedostaa leishmanian vaihtelevan pitkä itämisaika ja taudin moninaiset oireet. Vaikka koira on testettu negatiiviseksi Espanjassa, se ei tarkoita etteikö koira voisi alkaa oireilemaan ja osoittautua leishmaniapositiiviseksi vuosien kotona olon jälkeen.
Leishmaniariski on myös syytä tiedostaa, jos matkustetaan koirien kanssa maihin joissa tautia esiintyy.
Tautitestien uusimista suositellaan noin puolen vuoden kuluttua koiran saapumisesta Suomeen.
MAAHANTUONTI
Kodittomat Espanjan Koirat ry noudattaa maahantuonnissa vaadittuja määräyksiä. Tällä hetkellä määräykset vaativat että EU-n sisällä liikkuvilla koirilla on voimassa oleva rabies rokote, koira on tunnistusmerkitty (mikrosiru), koira on saanut lähtömaassa ekinokokkoosikäsittelyn sekä että koiralla on lemmikkieläin passi. Määräyksistä voi lukea lisää Ruokaviraston sivulta.
Yhdistys on rekisteröitynyt Ruokaviraston määräysten mukaisesti kaupalliseksi tuojaksi. Rekisterinumeromme on 383/04.01.05.00.01/2020 ja rekisteröinti on voimassa 21.1.2023 saakka. Ruokavirasto katsoo että rekisteröitymisvelvollisuus koskee myös pelastusyhdistyksiä. Koirat rekisteröidään TRACES järjestelmään ennen maahantuontia. Rekisterönnin suorittaa Espanjassa virkaeläinlääkäri, joka tarkastaa koiran. Henkilö, jonka kanssa koira matkustaa pitää hallussaan matkan ajan TRACES dokumentteja ja tarvittaessa esittää ne maahan saavuttaessa tarkastuksessa.